secure bases

IMG_1013

Secure Base Coachen

John Bowlby (1907 – 1990) ontdekte halverwege de vorige eeuw dat kinderen een “secure base” nodig hebben. Een ouder die aanwezig is, aandacht geeft als het nodig is, maar het kind ook stimuleert tot zelfstandigheid. Secure bases waaraan het kind zich veilig kan hechten.

Levenslang blijft de behoefte, de noodzaak bestaan aan verbinding met anderen. Ervaringen van vroeger spelen een belangrijke rol. Vooral als ouders geen secure base konden zijn. Als kind pas je je aan. Misschien heb je geleerd dat het beter was om je gevoelens niet te laten zien. Of dat je meer voor elkaar kreeg als je je aanpaste aan de verwachtingen. Of dat je het beter alleen kon doen, om zo de ander niet tot ‘last’ te zijn en/óf omdat je niet op de ander kon vertrouwen (onveiligheid).

Je oude manieren neem je mee in nieuwe contacten en relaties. Je zoekt een secure base in de ander, precies zoals je dat als kind bij je ouders deed. Zo blijven patronen in werk en leven zich (soms) herhalen en blijkt het een lastige klus om hierin verandering te brengen.

IMG_0248

Mijn secure bases en inspiratiebronnen

Vanaf 2011 volg ik opleidingen en workshops bij Phoenix Opleidingen in Utrecht. Ik ben schatplichtig aan het gedachtegoed van NLP, Transactionele Analyse en Systemisch Werken. Ik ben dankbaar voor alle leermeesters die ik daar mocht ontmoeten: Peter Asscheman, Mariet Koolen, Wibe Veenbaas, Sander Reinalda, William Wilson en Morten Hjort.

Vanaf 2015 volg ik workshops ‘Professioneel begeleiden bij Verlies’ bij Jakob van Wielink en vanaf 2016 volg ik opleidingen bij de, door Jakob (en Marnix Reijmerink) opgerichte, School voor Transitie. Ik leer over leiderschap nemen binnen de context van het Secure Base gedachtegoed en de thema’s van de Transitiecirkel. Deze mooie plek met fijne mensen, deskundige professionals biedt mij een veilige bedding en de uitdaging op het mezelf verder ontwikkelen, als mens en als professional bij veranderingsprocessen.

Ook ben ik Carin van Oekel dankbaar. Als collega, compagnon en (nu) als samenwerkingspartner en ‘roomie’ voor 14 jaar dat wij samen werken en ontdekken; zowel in de pieken als in de dalen. Vooral in het ‘leren afscheid nemen’ is ze me krachtig en moedig voor gegaan. Zij is belangrijk geweest (en nog) voor mijn eigen reis en het zetten van mijn stappen op het gebied van persoonlijke en professionele ontwikkeling.

En last but not least .. mijn ouders! Dat ze me voorgeleefd hebben hoe je een ander mens welkom heet, ongeacht status, kleur, persoonlijkheid of waarden.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s