bread and butter’ – Wayne Thiebaud

Thuis

Ik ben geboren in Tilburg op 25 augustus 1971, als zoon en 1e kind van Gerard Stalpers en Rietje Klerks, beiden opgegroeid in een bakkersgezin. Toen ik s’ nachts om 03.00u werd geboren stond mijn vader te werken in de bakkerij van mijn opa en oma. Het brood moest uit de oven. Zo was dat toen. Later nam mijn vader de bakkerij over.

Na mij volgden nog twee zussen: Wendy (’72) en Femke (’74), die ons gezin compleet maakten. Als oudste zoon in dit bakkersgezin, heb ik een thuis ervaren waar hard werken en zorg voor anderen op de eerste plaats kwamen. Het was een ‘warm nest’ waar iedereen welkom was. Een herberg waar de deur altijd en voor iedereen open stond. Gastvrijheid, de ander welkom heten, voor een prettige sfeer zorgen en de harmonie bewaken, dat heb ik daar goed geleerd. Niet bewust, maar onbewust, zo werd het ‘voorgeleefd’ en zo ontving ik een belangrijke boodschap: ‘de klant is altijd koning!’

Ik heb veel vrijheid gekregen en leerde zo zelf keuzes te maken en mijn eigen route te bepalen. Wat ook betekende: grenzen verkennen én overschrijden, eigenwijs zijn en niet luisteren naar anderen of soms de gemakkelijke weg nemen. Kritiek aanvaarden of hulp aannemen, laat staan daar om vragen … nee, dat zat er niet in. Net als opkomen voor mezelf en conflicten niet uit de weg gaan.

Patrick Stalpers 3

Er was ook veel plezier en gezelligheid. Het verlangen naar aansluiting bij anderen, erbij horen en ‘gezien’ worden, zorgde ervoor dat ik me makkelijk leerde bewegen in allerlei settings en groepen van mensen. Wat ik al goed kon, leerde ik nog beter te doen: mezelf aan passen en het voor iedereen fijn maken!

De afgelopen jaren ben ik me, door ‘vallen en opstaan’, steeds meer bewust geworden van het feit dat toevallige tegenslagen niet bestaan; ze dienen een doel. Namelijk om er van te leren, te kijken naar je eigen aandeel en de verantwoordelijkheid te nemen voor jezelf en de keuzes die je maakt.

Loopbaan

Na enige omzwerving in de snelle, zakelijke wereld van de commerciële dienstverlening, recruiting en consultancy, zorgde een burn-out voor een stevige ‘pas op de plaats’. Ik was toen 28 jaar.

Het waren in die periode vooral goede gesprekken, die mij deden ontdekken dat wat ik zelf beschouwde als ‘falen’ zo door anderen niet werd ervaren. De eerste keer ook dat ik hulp nodig had, omdat ik er alleen niet meer uit kwam. En langzaam ontstond er meer ruimte voor mezelf en voor het maken van andere, meer bewuste keuzes.

Een kleine 4 jaar later (2004) later startte ik de Loopbaankamer en ging ik als zelfstandige werken op het snijvlak van mens en werk.

Begeleidingswerk

Ik vind het een voorrecht om het vertrouwen te ontvangen en mensen te mogen begeleiden rondom hun worstelingen, leervragen, talenten en ontwikkelmogelijkheden. Ze daarbij te helpen (meer) hun verlangen te volgen en ook daar te zijn waar gevoelens van onrust en onzekerheid een rol spelen.

De laatste jaren begeleid ik ook leidinggevenden en organisaties in transitie processen. Ik ontdek hoe ik hierin nog meer mijn rol als ‘verbinder’ kan pakken, door alles welkom te heten wat er is .. ook weerstand. En wat het effect is van die houding op de samenwerking, communicatie en het (samen) zetten van de ‘stip aan de horizon’.

In het authentiek zijn als begeleider, daag ik de ander uit om eigen grenzen op te zoeken en te verkennen. Daar te zijn waar het ‘wat’ spannend kan worden. Hiervoor de benodigde veiligheid bieden en het vertrouwen geven, zijn een tweede natuur. Ik volg graag wat zich voordoet en zet, naast wat nodig is, ook mijn enthousiasme en humor in.

Mijn vertrekpunt is altijd oprechte interesse en nieuwsgierigheid en het vertrouwen dat ieder mens over de mogelijkheden beschikt om te groeien. Elke moment van je leven geeft je de mogelijkheid om te veranderen en nieuwe keuzes te maken …

Als je er naar op zoek gaat!

44044aa5-3842-497b-9e49-fb7d39f51eac-e1535381716781.jpg

Privé

Samen met Floor probeer ik een goed en warm thuis te geven aan onze vier kinderen, in leeftijden die variëren van 7 tot 16 jaar. Een lekker dynamisch gezin met veel (soms ook ongewenste) drukte en nieuwe fases, die ervoor zorgen dat ik ‘vader en partner zijn’ soms al een leerschool op zich vindt.

Naast mijn werk, probeer ik zoveel mogelijk activiteiten met m’n gezin te ondernemen. Spelletjes, voetballen, aan zee of in de natuur zijn en kamperen, Ik ben trainer van een jeugd hockeyteam (MD3) en hockey zelf op zondag bij de veteranen van HC Tilburg. In de weekenden ben ik graag buiten, in de bossen, duinen of langs het hockey- of voetbalveld (Sarto). Met mijn zonen en samen met familie en vrienden ben ik een fervent bezoeker van de thuiswedstrijden van Willem II.

wandeling met Minka